Dietti/kisakooste

Kevät tuli ja dietti alkoi huhtikuun lopussa. Alusta useampi viikko meni sairasteluun, eikä dietti oikein ottanut käynnistyäkseen sohvan pohjalta. Motivaatiotahan se söi. Juhannukselta Matti päätti muuttaa ruokailuja radikaalisti ja siirryttiin ketoosiin (eli jätettiin hiilihydraatit pois).
10487211_10203792134419933_5279063338918050046_n
Ensimmäinen viikko meni luonnollisesti kipuillen, mutta sen jälkeen viikko viikolta vaan paremmissa fiiliksissä. Kroppa ja mieli siis pelitti koko kesän paremmin kuin koskaan. Energiaa treenaamiseen löytyi ja mieli oli jatkuvasti huipussa.
_MG_2315
Heinäkuun helteet latistivat jossain vaiheessa menoa ja aluksi luulinkin sen johtuvan dietistä, minusta, mutta näin jälkikäteen syy löytyi kyllä överi kuumuudesta. Vaihtelu ilmastoidulle salille helpotti tosi paljon. Helteiden jälkeen taas meno jatkui normaalisti.
_MG_2430
Juhannuksesta kisoihin asti olin siis ketoosilla, mikä oli itselle enemmän kuin hyvä ratkaisu. Nälkä oli lähes olematonta, herkkuja ja hiilareita ei tehnyt lainkaan mieli ja ruokakin alkoi alun jälkeen maistua taivaalliselta. Lohta tuli syötyä selvästi eniten helteillä, muuten vaihtelin lihaa mielitekojen mukaan, välillä possua, välillä nautaa, tonnikalaa jne.
image
Ruokaohjelmassa en täysin tainnut tälläkään dietillä pysyä yhtään kokonaista viikkoa, mutta ketoosi taisi tämän suhteen olla se joka antaa tämän paremmin anteeksi kuin normaali hiilaripitoinen dietti. Edelleen tästäkin syystä mulle sopiva, kun en kestä nälkää, enkä pilkun tarkkaa ruokavaliota.
image
Ohi listan suuhun siis eksyi muutama kilo parapähkinöitä, useampi paketti juustoa ja niitä rasvaisia lihoja, pulled porkkia, meetvurstia yms. Kalorit mulla oli kesän ajan keskiarvollisesti n.2000kcal/pvä, välillä herkutteluista toki ylittyen. Kaikesta huolimatta kunto kiristyi. Noilla energiamäärillä myös treenitehot pysyivät hyvänä ja tekemisen ilo säilyi tosi hyvin (ja se mieli pysyi mukana).
image
Treeniä oli koko kesän mielestäni aika maltillisesti. 4-5salitreeniä viikossa, 2-3 20min intervallia salitreenin perään ja 3x 60min aamukävelyä. Näistä selviytyi hyvin eikä jalka painanut edes kisojen alla, ihan loistavaa! Nukkumiset toimi loistavasti, pitkiä ja hyvälaatuisia unia.
pauliina-22
23.8.2014 Kuva Miika Ihanainen

Palautuminen oli parempaa kuin koskaan ja sen myötä aloin myös hieman laiminlyömään kehonhuoltoa. Venyttelyt jäi kokonaa ja viikottaiset hierojakäynnit vähentyivät. Myös ilman loukkaantumisia selvittiin, vaikka välillä vähän tyhmiä riskejä otettiinkin (maastavetoa 100kilolla kisojen alla ja nivelet paukkui). Kunto oli omaan silmään aika kiva kesän ajan olkapäitä lukuunottamatta. Ne edelleen se suurin kehityskohde.
_MG_2858
Sitten tuli Jyväskylän karsintojen aika. Kaikki kulki sinne asti hyvin. Olin aika tyytyväinen kuntoon ja lookkiin lavalla. Kuvista katsoen omaan silmään takapuoli näytti vaan huonolle. Tatuoinnit paistoi kisavärin läpi ja se riitti syyksi pudottaa minut kokonaan eliminaatiokierrokselta arvostelun ulkopuolelle.
1972249_10204253916724202_3093122719850139536_n
13.9.2014 Kuva: Jaakko Manninen

En ollut läheskään sisäistänyt bikinin sääntöjä ja arvosteluja, niin tulos harmitti tosi paljon. Viikon aikana päätettiin lähteä kokeilemaan Jan Tanan tattoo coveria Tampereen kisoihin. Väriä tietenkin stressasin minkä kerkesin kun ei ollut mitään takeita tuleeko väristä tasainen, näkyykö kuvat läpi jne. Nukkumiset huononi tässä vaiheessa tosi paljon. Painokin nousi Tampereen kisoihin ja luotto omaan tekemiseen oli aika hukassa. Lähdin lähinnä kokeilemaan miten tatuointien peitto onnistuu.
10624951_10204194351395106_7123913692784020693_n
20.9.2014 Tampere-talo kuva:MikeSiren/Pakkotoisto

Peitto onnistui ja uutta tukkatyyliäkin lähdettiin kokeilemaan. Tämä oli ilmeisesti hyvä kun sijoitus oli kuudes ja paikka SM-kisoihin aukeni. Omaan silmään kunto oli huonompi ja kokonais lookki myös. Huono asenne ja välinpitämättömyys näkyi jonkin verran myös poserauksissa yms. (käsi pakaran päällä yms.) Ei ihan ollut enää kiinnostus kohdillaan. Pokaali tuntui aika mitättömälle ja olisin itse arvostanut enemmän sitä, että olisin Jyväskylässä päässyt eliminaatiokierrokselta jatkoon kunnon oikeuttamalla tavalla. Vaikkakin taas hyvillä mielin siitä, että jotain toivoa mennä myös sijoituksissa eteenpäin kun kuvat saatiin piiloon, vaikka väri jäikin harmaaksi.
Tampere-8
20.9.2014 Tampere-talo

Tampereen kisojen jälkeen alkuviikko kokoiltiin vointia herkutteluista johtuen. Kroppa saatiin takaisin diettimoodiin ja sitten sain viestiä paikkakuntalaiselta valmentajalta. Hän oli ”ystävällisesti” ottanut yhteyttä liittoon käyttämäni tattoo coverin tiimoilta ja ilmotti minulle, että se lasketaan kielletyksi pikaväriksi, etten saisikaan peittää tatuointia kyseisellä värillä. Eka tuli järkytys ja sen jälkeen tosi pettynyt ja surullinen olo, mikä ihmisiä vaivaa, että viitsivät oikeasti nähdä vaivaa noin paljon mun kisajuttujen suhteen. Etenkin kun esim. tämä kyseinen henkilö on alunperin ollut itse suunnittelemassa entiselle valmennettavalleen saman coverin käyttöä tatuointien peittämiseen. Itku tuli ja motivaatio tipahti. Eka sä menet lavalle kuvien kanssa ja sua ei edes arvostella, sit sä peität ne ja homma alkaa toimia jo heti paremmin, mutta sitten sekin kielletään. Miten tässä nyt lähteä sitten valmistautumaan SM-kisoihin jos joudut jännittämään saatko edes nousta lavalle. Heikko psyyke, joo, mutta siinä meni oma innostus. Stressi kasvoi yltiömäiseksi ja motivaatio laski rytinällä. Treenit vedin edelleen normaalisti ja fyysisessä jaksamisessa ei vieläkään heikkoutta onneksi ilmennyt (miksi oisikaan kun ruokailut meni aika hyvin yläkanttiin), toisin kuin mielessä. Tulipahan sitten itkuakin väännettyä kun muuten dietti ja koko kesä mennyt överi mallikkaasti. ja aurinkoisin mielin. Mitä sitä kieltämään, masenti tosi paljon toi homma.

p1Lahteen lähdettiin aika hanskat tiskissä. Syöty mitä sattuu, miten sattuu, viimeistelyviikon eka päivä vedetty **tuiksi, mätetty suklaat, irtokarkit, jäätelöt ja päälle sipsit. Suklaan ahtamista jatkui alkuviikon (ma/ke/to/pe), neljän päivän saldo n.1300g suklaata. Onpahan tälläinenkin viimeistely sitten koettu. Tavoitteet, että pääsen lavalle, ihan sama vaikka tippuu eliminaatiosta, kunhan pääsee lavalle. Maailman surkeimmat tavoitteet, mutta ei vaan jaksanut ees yrittää skarpata kunnon suhteen kun ajatuksessa on vain, ettet välttämättä edes nouse koko lavalle. Halusin kuitenkin lähteä katsomaan mikä on tilanne värin suhteen, on sitten taas vähän fiksumpana tulevaisuutta ajatellen. Viikolla otin Mattiin yhteyttä, että nyt kävi näin ja paluuviestillä tuli, ettei kaikki ole vielä menetetty kunhan pysyisin edes sen lauantain ohjeissa. Vielä lauantaina kunto oli siis hyvin nesteinen, paino +63kg (viimeksi ollut samassa heinäkuussa) ja jännäilin miten ihmeessä tää kroppa saadaan kuntoon seuraavaksi päiväksi. No kyllähän se lookki muuttui, mutta kisakunto jäi päälle 61kg kun Jyväskylässä se oli yli 3kg alempi. Kun kisakuvia katsoo, niin eihän se kunto ollut mikään hyvä ja voi kauheus esim. takapuolta! No se nyt oli mitä oli ja poseerauksia myöten homma oli aika kehno suoritus muutenkin.p2

Tässä vähän kuvavertailua missä tilanteessa menty ja mikä muutos kuitenkin saatiin nesteenpoistolla vuorokaudessa kisa-aamuksi.

 

Mielenkiintoisen tästä värijutusta tekee myös se, että Tampereella ennen lavalle nousua kävin avoimesti keskustelua tuomaristossa istuvan Minna Pajulahden, Kimmo Raution ja kolmannen tuomarin kanssa tatuoinneistani. Puhuttiin Jyväskylän kisoista, kun jäin arvostelun ulkopuolelle ja siitä kun olen nyt peittänyt kuvat. Asiaan ei kuitenkaan millään tavalla tässä vaiheessa puututtu. Itselläni ei siis käynyt mielessäkään, että kuvien peittäminen jopa Nicole Wilkinsin mainostamalla Jan Tanan tattoo coverilla http://www.hardbodynews.com/2012/01/nicole-wilkins-answers-your-hardbody-competition-questions/#sthash.xAQWQVAA.dpbs olisi jotenkin kielletty. Ei näköjään käynyt tuomareillakaan kun kerran jatkoon päästivät, mikä oli heiltä selvästi kuitenkin virhe. Lahdessa siis peitettiin kuvat ja heti kisapaikalle saapumiseni jälkeen pari tuomaria hakivat minut sivuun ja sanoivat, että coveri pitää pyyhkiä iholta pois. Tätä sitten syynättiin ja tarkisteltiin pariin otteeseen vielä ennen lavalle menoa, että onkohan se nyt varmasti poistettu, huoah.

pauliina-1723.8.2014 Kuva Miika Ihanainen

Koko ajan jännäilin, että millon tulee veto, että mulle ilmoitetaan, ettet ole edustuskelpoinen nousemaan lavalle nyt kun kuvat näkyvät. Lavan takana jonottaessa suoraansanottuna *itutti vaan älyttömästi, pariin otteeseen mietin, että mitä edes menen sinne lavalle. Kunto on ihan shaipaa ja tiedän, että kuvien näkyessä ei ole muutenkaan mitään toivoa päästä arvosteltavaksi. En kuitenkaan halunnut antaa sitä tyydytystä mun kisojen epäonnistumista toivoville ihmisille, että jättäisin nousematta lavalle kun tuomaristo ei sitä kieltänyt. Ja toisaalta tietysti vähän imartelee, että pääsin sinne kuvien kanssa, tuota ”virhettä” tuskin tulee nimittäin ihan heti bikini fitneksen historiassa tapahtumaan.

p312.10.2014 Lahti, Fitness Expo

 

Sanoi kuka mitä tahansa, mutta koen tämän epäreiluna, että joudun stressaamaan edes moisesta väriasiasta. Stressinä pitäisi olla ihan muut asiat kisoihin mentäessä kuin se, että saatkohan nousta lavalle, saatko peittää tatuoinnit mitkä vaikuttaa merkittävästi arvosteluun. Miettikääpä omalle kohdalle. On keksitty keino saada tatuoidustakin ihmiseestä ”kilpailukelpoinen” ja sitten sekään ei käy. Mitä taas tulee muihin tatuoituihin ja etenkin uusiin kilpailijoihin, hehän voivat käyttää halutessaan coveria eikä kukaan huomaa mitään. Onhan näitä peittovärejä ennenkin käytetty. Mun tapauksessa tämän tuotteen käyttö ”salaa” on vaan täysi mahdottomuus.

normal_DSC_3969~2

Tekohymyä naamariin ja kiinnostus O

Ja sitten ylipäätänsä nuo liiton säännöt. http://www.ifbb.fi/ifbb/bikini_fitness/ mainintaahan sieltä ei löydy tatuointien merkityksestä sijoitukseen, toisin kun taas body fitnessin säännöissä on selkeä maininta ” Päätuomari voi ilmoittaa tuomaristolle kilpailijan sijoitusten laskemisesta 1-3 sijaa, jos hänen fysiikkansa ei täytä IFBB:n sääntöjä ja sen lajikriteerejä (mm.tatuoinnit jotka peittävät kilpailijan kehoa siten ettei hänen fysiikkaansa voida arvostella normaalisti tatuointien takia).”  Ja taas esim. öljyjen käyttö on suoraan säännöissä kielletty, mutta niitähän taas käytetään ihan julkisesti siellä, miksi siitä ei rangaista.. No tää on just tätä, sitä itseään. Ja nytkin ois parempi vaan pitää suu kiinni, kun kuulopuheiden perusteella liiton toimintaa ei saisi arvostella kun sekin vaikuttaa sijoitukseen. Onhan näitä ihmeellisyyksiä tässä liitossa ja etenkin tässä sarjassa paljon. Mm. se mua jaksaa ihmetyttää loputtomiin, että miten valmentajat voivat olla tuomaroimassa omia valmennettaviaan, minne on unohdettu sana jäävi.. No toivoa aina voi, että tämäkin liitto siirtyy joskus Suomessakin 2000-luvulle ja onhan edistystä jo muissa sarjoissa käytykin. Eli esim. miesten sarjoissa ei tiputeta eliminaatiossa pois vaikka kuvia olisi kuinka paljon tahansa, vaikka varmasti alkuvaiheissa nekin ovat olleet tuomaristolle aikamoista myrkkyä. Naisilla vaan tatuointeja on vielä selvästi vähemmän miehiin verrattuna.

20140827-Teittinen-web-9-3

27.8.2014 Kuva: Vesa Muhonen/Studio Taikalaatikko

Moni edelleen kysyy mitä järkeä on koko touhussa, etenkään mun kohdalla kun olen näin tatuoitu ja kuvia tulee vaan koko-ajan lisää poistamisen sijaan. Syy on puhtaasti se, että tykkään tästä hommasta. Sit kun homma ei ole enää kivaa ja helppoa loppuu varmasti mun mielenkiinto. En kaipaa stressiä ja sen kummempia haasteita ”pilaamaan” kesälomaani juostessani kroppa väsyneenä ja itku silmissä lenkillä fitnesskisojen takia. Keksin kyllä parempaakin ajanvietettä, asioiden pitää olla kivaa ja mukavaa!
image
Nyt tämä kisojen värishow latisti mieltä aika paljon, mutta tästä noustaan vahvempana, nyt ollaan asioista pykälän viisaampia ja osataan edetä sen mukaan jatkossa. Myös henkisellekasvulle tuo episodi oli varmasti hyväksi, ei sitä voi muutenkaan ajatella. Tykkään treenata, tykkään asettaa tavoitteita kehityksen suhteen ja edetä niitä kohti. Mulla on vielä joku päivä ne olkapäät prkl 😀 !!!
pauliina-1
11.8.2014 Kuva Jussi Koskela

Tämä kesä ja dietti oli ihan parasta aikaa. Elin koko kesän jossain hurmoksessa ja pinkissä fitnesskuplassa. Kaikki oli ihanaa, parasta, helppoa, Jyväskylän kisojen jälkeen kupla alkoi hiljalleen tyhjetä ja lopulta sanoi poks. Olen miettinyt johtuiko se kisoihin jännittämisestä, jännityksen/stressin purkautumisesta, pään hajoamisesta, väritaisteluista, ketoosin loppumisesta vai ihan vaan siitä, että diettiä on jatkunut jo pitkään ja kroppa vaan ei enää jaksa, eikä mieli. Niin kun aikasemmin olen sanonut, jos tämä ei olisi niin helppoa mitä tämä on ollut niin tuskin olisin kiinostunut jatkamaan. Multa olisi täysi mahdottomuus rämpiä viikko tolkulla eteenpäin sellaisissa fiiliksissä mitä nyt on ollut nämä kuluneet pari viikkoa+ on tämä mun itsekuri syömisten suhteen sen verran heikkoa laatua ettei väkisin taisteluun nälän kanssa musta vaan ole. Enkä usko, että mun mieli ja kroppa taipuisi ikinä bodyfitness tasoiseen kuntoon, olis jo liikaa haastetta. Mitä taas tulee pääkoppaan, se on ehkä se suurin haaste. Henkinen puoli saisi olla vielä vahvempi, eikä ottaa itteensä pienistä kolauksista. Mielen- ja stressinhallinnan opettelua! Ja tää värishow siinä kyllä kasvattaa. Ois hyvä muidenkin kokeilla olla mun nahoissa kisojen alla ja miettiä sen jälkeen alkaako itkeä kun tuli kisoissa kahdeksanneksi tai kuudenneksi kun vaihtoehtona on jännäillä lasketaanko sua edes lavalle esittelemään työsi tulosta.
kes syksy 016
Itse en kyllä oikein laske tätä omalla kohdallani kilpaurheiluksi, tämä on enemmän tälläistä mukavaa harrastetoimintaa puoli vakavissaan. Eikä tätä nyt kovin vakavissaan voi edes alkaa miettimäänkään, ennen kuin liitto kasvaa itse sääntöjen kanssa. Lavalle siis vielä noustaan (ellei dietit muutu vaikeaksi ja ellen saa porttikieltoa koko kisoihin) ja jos tatuoinnit näkyy, niin tuloksen pystyy jo nyt tietämään, eli ihan puhtaasti omaksi iloksi väännetään.  Alunperin, viime vuoden jälkeen olin ajatellut, että katsotaan nämä kisat vielä sellaisen valmennuksen alla mistä saan ruoka – ja treeniohjeet, että mitä saan niillä aikaan. Kehitystä sain ja koska homma olikin helpompaa kuin osasin odottaa on jatkoa luvassa!
20140827-Teittinen-web-6


Kiitos tästä kaudesta:

– Paras valmentaja Matti Guru Halonen,
– Jaakko, perhe, ystävät, tiimi- ja salikaverit, Jyväskylän Voimaklubi
– SportLife Nutrition laadukkaista lisäravinteista
– Hieroja Pentti Rimpilä kehonhuollosta
– Luontaistuntija Jyväskylä
–  Alemana
– Ateljee Iina
– Stemma
– Kauneushoitola Cara
– Sakari/BodyCTRL
– Gazoz
– Daddy´s Girgl
– Roni/Damnation Ink
–  Datasafe
– Kauneuspalvelu Tanner´s
– Valokuvista kiitos Vesa Muhonen/Studiotaikalaatikko, Miika Ihanainen, Ismo Manninen/Pikselipaletti, Jussi Koskela, Aki Havukainen ja Jaakko Manninen

_MG_3222

Ihanaa syksyä ja joulun odotusta!

PS. Aamupuuro mansikoilla maistui tänään erityisen hyvälle :)

5 thoughts on “Dietti/kisakooste

  1. Mielenkiintoinen kooste. Yllättävääkin tietoa tuon peitevärihomman tiimoilta. Onko siinä sitten joku egojuttu ollut, että kun minun valmennettavana sijoittui huonosti kun ei peiteväriä laittanut, niin en anna onnistua nyt toisen valmennettavana peitevärillä?

  2. Whaaat! Siis onko sen tattoo coverin käyttö nyt kiellettyä!? :–D Sehän on ihan sama kun et saisi laittaa meikkivoidetta naamallesi kilpailupäivänä?

  3. Aika naurettavaa touhua kyllä. Todella pahoillani olin sun puolestasi, että joudut toimimaan noin ja stressaamaan ihan turhista asioista. Varsinkin kun selkeästi olet edustava nainen. Henkilökohtaisesti uskon, että fitnessissä ei ole kovin realiteetit maassa olevaa jengiä ja säännöt joustaa yhteen jos toiseen suuntaan tietyille ihmisille.

  4. Piti ihan kaivella tää siun kirjotus esille ja lukea uudemman kerran nyt kun tääkin raskaasti tatuoitu nainen tavoittelee kisalavoja, body fitneksen puolella. Kerroin tästä värihässäkästä yhdelle valmennustiimini jäsenelle, kun hän ihmetteli miksi olen huolissani tatuoinneistani ja hän ei ollut uskoa korviaan. Sanoi että hän kyllä pistää nyt vähän painetta ifbb:n suuntaan pientä kiertotietä, koska hänestä tuon peittoaineen kieltäminen on naurettavaa pelleilyä. Aion myös itse laittaa kyselyä liittoon ja toivon että niin tekee kaikki muutkin joita asia vain jaksaa kiinnostaa. Hiillostusta vaan niin jospa liitto vielä lopettais epäolennaisiin asioihin kompastelun.

    1. Bodyn puolella linja tatuointien kanssa ei onneksi ole ihan niin kova kuin bikinissä, mutta kova silti jos tatuointeja on vähääkään enemmän. Hiillostus liitolle tekisi kyllä hyvää ja ajan kanssa mm. tuosta tattoo coveristakin varmasti tulee hyväksytty. Tsemppiä sulle tuleviin koitoksiin :) !!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *